Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koniakowym z zielonym pieprzem

Poledwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koniakowym
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Pieprz, chilli, sól (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • kieliszek koniaku
  • szklanka śmietany (najlepiej 32%)
  • garść zielonego marynowanego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 - 2 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/3 szklanki oliwy i kładziemy polędwiczki, obsmażamy je z obu stron (około 2-3 min) oprószając solą i pieprzem. Następnie przekładamy usmażone mięso na drugą rozgrzaną patelnię (bez oliwy).
Wrzucamy ząbki czosnku, posiekany rozmaryn, szczypior oraz marynowany zielony pieprz.
Wszystko zalewamy kieliszkiem koniaku oraz szklanką śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 3 minuty. Gotową potrawę przekładamy na talerz, polewamy sosem z patelni i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA