Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koniakowym z zielonym pieprzem

Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 30771

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 średnie polędwiczki wieprzowe

kieliszek koniaku

szklanka śmietany (najlepiej 32%)

garść zielonego marynowanego pieprzu

2-3 ząbki czosnku

posiekany szczypiorek

gałązka rozmarynu

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 - 2 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/3 szklanki oliwy i kładziemy polędwiczki, obsmażamy je z obu stron (około 2-3 min) oprószając solą i pieprzem. Następnie przekładamy usmażone mięso na drugą rozgrzaną patelnię (bez oliwy).
Wrzucamy ząbki czosnku, posiekany rozmaryn, szczypior oraz marynowany zielony pieprz.
Wszystko zalewamy kieliszkiem koniaku oraz szklanką śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 3 minuty. Gotową potrawę przekładamy na talerz, polewamy sosem z patelni i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

#shtdxkp

17.05.2012 13:06


CYTUJ

FHrerg <a href="http://uocmzpaoszbh.com/">uocmzpaoszbh</a>, [url=http://qzxqsyukbuwb.com/]qzxqsyukbuwb[/url], http://isqljrwetpqy.com/, http://jxkzvechoawv.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.