Roger Mooking

Polędwiczki wieprzowe po chińsku


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Polędwiczki wieprzowe po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata z sosu ostrygowego:

1 szalotka

6 ząbków czosnku

4 łyżka imbiru

½ szklanki sosu ostrygowego

¼ szklanki sosu hoi sin

2 łyżka przecieru pomidorowego



Polędwiczki wieprzowe po chińsku:

2 polędwiczki wieprzowe, bez błon

marynata z sosu ostrygowego

1 łyżka oleju roślinnego



Marynata z sosu ostrygowego:

Włóż szalotki, czosnek i imbir do blendera, zmiel. Przełóż do miseczki, dodaj sos ostrygowy, sos hoi sin i przecier pomidorowy, wymieszaj.



Polędwiczki wieprzowe po chińsku:

Ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym, marynuj w połowie marynaty z sosu ostrygowego.

Wstaw do lodówki i marynuj przez minimum ½ godziny, maksymalnie całą noc. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej olej na dużej patelni żaroodpornej, na średnim ogniu. Obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron. Polej polędwiczki pozostałą marynatą z sosu ostrygowego. Wstaw do piekarnika do czasu upieczenia, na mniej więcej 20 minut. Przed podaniem wystudź przez mniej więcej 15 minut.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".





powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Poulet au paprika
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.