Roger Mooking

Polędwiczki wieprzowe po chińsku


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Polędwiczki wieprzowe po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata z sosu ostrygowego:

1 szalotka

6 ząbków czosnku

4 łyżka imbiru

½ szklanki sosu ostrygowego

¼ szklanki sosu hoi sin

2 łyżka przecieru pomidorowego



Polędwiczki wieprzowe po chińsku:

2 polędwiczki wieprzowe, bez błon

marynata z sosu ostrygowego

1 łyżka oleju roślinnego



Marynata z sosu ostrygowego:

Włóż szalotki, czosnek i imbir do blendera, zmiel. Przełóż do miseczki, dodaj sos ostrygowy, sos hoi sin i przecier pomidorowy, wymieszaj.



Polędwiczki wieprzowe po chińsku:

Ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym, marynuj w połowie marynaty z sosu ostrygowego.

Wstaw do lodówki i marynuj przez minimum ½ godziny, maksymalnie całą noc. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej olej na dużej patelni żaroodpornej, na średnim ogniu. Obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron. Polej polędwiczki pozostałą marynatą z sosu ostrygowego. Wstaw do piekarnika do czasu upieczenia, na mniej więcej 20 minut. Przed podaniem wystudź przez mniej więcej 15 minut.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".





powrót

Podobne przepisy

Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.