Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza

Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki
  • 1 duża cebula
  • pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • ½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • najlepiej jamajskiej Blue Mountain
  • świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chutney z arbuza: odkroić różowy miąższ arbuza daleko od skórki, usunąć pestki i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Ostrym nożem odkroić zieloną skórkę, zostawiając jasny pasek miąższu. Pokroić go w kostkę o boku 0.5 cm. Do rondla wrzucić pokrojoną kostkę arbuza, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż arbuz zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok z arbuza. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA