Marieta  Marecka

Polędwiczki wieprzowe a la Wellington


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 łyżeczka tymianku suszonego

sól

oliwa do smażenia

pieprz cytrynowy

350 g pieczarek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 czubata łyżka poszatkowanej naci pietruszki

1 łyżka masła

1 łyżeczka mielonych grzybów suszonych

1 opakowanie szynki schwarzwaldzkiej lub podobnej

1 opakowanie ciasta francuskiego

sezam

1 żółtko

Przygotowanie:

Polędwiczkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Czyścimy z błon i ew. docinamy tak by, zmieściła się na cieście francuskim. Nacieramy ją solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem, okrywamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki. Myjemy je, obieramy jeśli trzeba, osuszamy i miksujemy w malakserze lub ścieramy na tarce. Można je również bardzo drobno pokroić.
Cebulę szatkujemy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulkę, krótko przesmażamy, dodajemy pieczarki i posypujemy je pudrem z suszonych grzybów. Smażymy je na dość dużym ogniu, aż cała woda puszczona przez grzyby odparuje. Dodajemy czosnek i pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, krótko razem smażymy i studzimy.
Polędwiczkę obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie, z każdej strony na lekko brązowy kolor. Robimy do dość szybko, ok. 2 minut z każdej strony. Ściągamy z patelni i dajemy jej chwilę odpocząć.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plastry szynki i smarujemy całość pastą z pieczarek. Na środek układamy polędwiczkę i zwijamy tworząc zgrabny pakiecik.
Rozkłóconym żółtkiem sklejamy brzegi ciasta, boki zawijamy pod spód lub mocno dociskamy. Na wierzchu robimy nakłucia ostrym nożem, smarujemy całość żółtkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, po ok. 18-20 minutach przykrywamy wierzch kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut.
Pieczeń wyciągamy i odstawiamy na 10 minut żeby „odpoczęła”. Podajemy z duszonym szpinakiem, lekką sałatką lub warzywami z grilla. Smakuje wybornie na ciepło i zimno.

powrót

Podobne przepisy

Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.