Marieta  Marecka

Polędwiczki w sherry z cebulą i śliwkami kalifornijskimi z suflecikami ziemniaczanymi


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Polędwiczki w sherry z cebulą i śliwkami kalifornijskimi z suflecikami ziemniaczanymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

3 cebule

2 łyżki masła

12-14 śliwek kalifornijskich

sól

pieprz

2 gałązki rozmarynu

1 szklanka sherry Pedro Ximenez

oliwa

 

Sufleciki ziemniaczane

ok. 1,5 kg ziemniaków

5 jaj

4 łyżki miękkiego masła + do posmarowania formy

3 łyżki gęstej śmietany

½-3/4 szklanki startego, twardego, żółtego sera

1-2 łyżek mąki do obsypania formy

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

świeży tymianek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach lub owijamy każdy z osobna folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5h. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy mikserem 2 łyżki masła (pozostałe 2 łyżki roztapiamy w rondelku), dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wlewamy do ziemniaków razem ze śmietaną i serem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ziemniakami. Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nakładamy masę ziemniaczaną, skrapiamy ją masłem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż babeczki podrosną i się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy polędwiczki. Oczyszczamy je z błon, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Krótko, z każdej strony i ściągamy z patelni. Polędwiczka nie powinna być dopieczona w środku, powinna pozostać różowa. Na tej samej patelni lub rondlu przygotowujemy sos. Dodajemy masło, przesmażamy na nim na złoto cebulę pokrojoną w paski, dodajemy pokrojone drobniej śliwki kalifornijskie, część można pozostawić w całości. Podgrzewamy razem jeszcze chwilę, dodajemy rozmaryn i wlewamy sherry. Dokładamy polędwiczki i gotujemy całość ok. 5 minut.
Polędwiczki serwujemy w upieczonymi suflecikami ziemniaczanymi.









powrót

Podobne przepisy

Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wielkanocny omlet z pieca
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.