Marieta  Marecka

Polędwiczki w pomarańczowym sosie z chili


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Polędwiczki w pomarańczowym sosie z chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy

1 polędwiczka

1 papryczka chili

1 łyżka stołowa miodu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 cm świeżego imbiru

sól

pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy ok. 4 łyżkami soku z pomarańczy. Do rondelka wlewamy resztę soku, dodajemy poszatkowaną papryczkę chili, drobno pokrojony imbir i rozmaryn. Podgrzewamy, dodajemy miód i odparowujemy lekko sos. Doprawiamy go solą i jak zacznie się mocno gotować, zmniejszamy gaz i jeszcze gotujemy ok. 4 minut. Do kubeczka wlewamy ok. 100 ml wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy do sosu pomarańczowego i szybko mieszamy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy do niego wodę, jeśli zbyt rzadki, dorabiamy wodę z mąką ziemniaczaną. Sos odstawiamy i przesmażamy polędwiczki, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy i na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki. Obsmażamy je niezbyt długo, dla pewności przekrawamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy do rondelka z sosem i krótko razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.