Polędwiczki jagnięce z tymiankiem i fasolką flażolet

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Polędwiczki jagnięce z tymiankiem i fasolką flażolet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Fasolka:

2 puszki fasolki flażolet

2 czerwone cebule drobno posiekane

4 ząbki czosnku drobno posiekane

300 g pomidorków czereśniowych

świeży tymianek

2 łyżki natki pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

ocet balsamiczny

sok z cytryny

sól i pieprz



Marynata:

4 polędwiczki jagnięce

4-6 ząbków czosnku

2 łyżki tymianku

2 łyżki szałwii

oliwa z oliwek

sól morska i pieprz



Sos:

200 ml czerwonego wina

duża łyżka masła

łyżka mąki



Przygotowanie:

Oczyść polędwicę z tłuszczu i błon i marynuj ją w tymianku, szałwii, czosnku i oliwie z oliwek przez pół godziny. Podgrzej na oliwie z oliwek fasolkę, cebulę, pomidory i natkę pietruszki. Duś przez 3-4 minuty, po czym dodaj sok z cytryny i przyprawy. Odstaw w ciepłe miejsce. Obsmaż polędwicę na dobrze rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Powinna być chrupiąca z zewnątrz, różowa i miękka w środku. Żeby zrobić sos, rozpuść masło w czerwonym winie, dodaj mąkę i podgrzewaj przez minutę lub dwie, aż zgęstnieje. Nałóż dużą łyżkę warzyw na talerz, pokrojoną w plastry polędwicę i polej sosem.





Opracowane na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej Kuchni”.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.