Polędwica z selerową remuladą

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwica z selerową remuladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do wołowiny:

1,2 kg polędwicy wołowej (środkowa część)

1 łyżka angielskiej musztardy

1 garść posiekanych ziół: natki, bazylii lub kolendry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

9 plastrów szynki parmeńskiej

sok z cytryny

oliwa



Na remuladę:

2 żółtka

2 łyżeczki białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

300 ml oleju

½ selera, obranego i pokrojonego w zapałkę

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy ziarnistej

1 garść świeżej natki, posiekanej

rukiew wodna



Przygotowanie:

Wołowina: dopraw mięso. Obsmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju. Zdejmij z patelni i lekko ostudź. Posmaruj angielską musztardą. Na blacie rozłóż arkusz folii spożywczej – dłuższy niż polędwica. Ułóż na nim plastry szynki parmeńskiej tak, by na siebie zachodziły. Posmaruj koncentratem pomidorowym.

Drobno posiekaj zioła i posyp nimi koncentrat. Polędwicę ułóż na szynce i ciasno zawiń, posługując się folią. Brzegi folii skręć niczym cukierek. Powinien powstać kształt kiełbaski. Ugotuj mięso we wrzącej wodzie przez 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do zupełnego ostygnięcia. Zdejmij folię i osusz na czystej ściereczce. Przed podaniem obsmaż na gorącej patelni, by szynka stała się chrupiąca. Przełóż do ciepłego piekarnika i przygotuj remuladę. Remulada: żółtka, musztardę i ocet zmiksuj w malakserze, by powstał jasny krem. Nie wyłączaj malaksera i stałym strumieniem wlej oliwę. Powinien powstać gęsty majonez. W misce połącz seler, sok z cytryny, musztardę i natkę. Wmieszaj domowy majonez. Dopraw do smaku i podaj z polędwicą.



powrót

Podobne przepisy

Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.