Polędwica z selerową remuladą

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwica z selerową remuladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do wołowiny:

1,2 kg polędwicy wołowej (środkowa część)

1 łyżka angielskiej musztardy

1 garść posiekanych ziół: natki, bazylii lub kolendry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

9 plastrów szynki parmeńskiej

sok z cytryny

oliwa



Na remuladę:

2 żółtka

2 łyżeczki białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy dijon

300 ml oleju

½ selera, obranego i pokrojonego w zapałkę

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy ziarnistej

1 garść świeżej natki, posiekanej

rukiew wodna





Przygotowanie:

Dopraw mięso. Obsmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju. Zdejmij z patelni i lekko ostudź. Posmaruj angielską musztardą. Na blacie rozłóż arkusz folii spożywczej – dłuższy niż polędwica. Ułóż na nim plastry szynki parmeńskiej tak, by na siebie zachodziły. Posmaruj koncentratem pomidorowym. Drobno posiekaj zioła i posyp nimi koncentrat. Polędwicę ułóż na szynce i ciasno zawiń, posługując się folią. Brzegi folii skręć niczym cukierek. Powinien powstać kształt kiełbaski. Ugotuj mięso we wrzącej wodzie przez 25 - 30 minut. Wyjmij i odstaw do zupełnego ostygnięcia. Zdejmij folię i osusz na czystej ściereczce. Przed podaniem obsmaż na gorącej patelni, by szynka stała się chrupiąca. Przełóż do ciepłego piekarnika i przygotuj remuladę.



Remulada:

Żółtka, musztardę i ocet zmiksuj w malakserze, by powstał jasny krem. Nie wyłączaj malaksera i stałym strumieniem wlej oliwę. Powinien powstać gęsty majonez. W misce połącz seler, sok z cytryny, musztardę i natkę. Wmieszaj domowy majonez. Dopraw do smaku i podaj z polędwicą.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.