Tomasz Jakubiak

Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 205

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

polędwica z jelenia

pieprz czarny

sól morska gruboziarnista

3 gałązki świeżego rozmarynu

olej do smażenia

masło

 

Sos:

cebula

kieliszek koniaku

3 kromki pumpernikla

½ szkl. czerwonego wytrawnego wina

½ szkl. pieczeniowego sosu demi glace

sól

pieprz

2 łyżki masła

 

Zapiekane owoce:

3 jabłka

2 gruszki

½ szkl. cydru

½ szkl. śmietany

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

sok z 1 cytryny

łyżeczka różowego pieprzu

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż posiekaną cebulę i dolej koniak. Podpal. Następnie dolej pół szklanki czerwonego wytrawnego wina i pół szklanki gotowego, domowego pieczeniowego sosu demi glace. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj go, aż się zredukuje. Na koniec do sosu dodaj pokruszone kromki pumpernikla. Jak sos będzie aksamitny, zdejmij go z ognia i dodaj zimne masło.Przygotuj zapiekankę. Małą brytfankę wysmaruj masłem. Jabłka i gruszki pokrój na cienkie talarki i ułóż w brytfance. Posyp je różowym pieprzem.
W misce połącz jajka, śmietanę, cydr i sok z cytryny. Dopraw solą i wszystko razem dokładniej wymieszaj. Owoce zalej sosem. Wierzch posyp bułką tartą.
Owoce wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 -20 minut.
Polędwicę obtocz w przyprawach i ziołach. Mięso obsmaż na maśle z dodatkiem oleju.
Każdą stronę obsmażaj przez taki sam czas. Następnie polędwicę zawiń w folię aluminiową i piecz jeszcze przez ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
Na talerzu ułóż porcję polędwicy z sosem i zapiekanymi owocami. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.