Delia  Smith

Polędwica wołowa z grzybami w kruchym cieście francuskim


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Polędwica wołowa z grzybami w kruchym cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

suszone prawdziwki

kilka pieczarek

cebula

masło

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

polędwica wołowa

brandy

ciasto francuskie

czerwone wino

 

 

Przygotowanie:


Suszone prawdziwki moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie rozdrabniamy w robocie kuchennym kilka pieczarek i trochę cebuli, następnie drobno siekamy prawdziwki i wszystko razem dusimy na maśle. Starannie mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie gotujemy na maleńkim ogniu przez 35 minut, aż odparują wszystkie soki i mieszanka będzie całkiem sucha. Kawałki polędwicy obsmażamy na bardzo gorącej patelni po 30 sekund na każdej stronie – żeby były zrumienione, ale surowe. Gdy mięso wystygnie, smarujemy je brandy, doprawiamy i kładziemy na warstwie grzybów, rozłożonych na kwadracie ciasta francuskiego. Na wierzch – jeszcze trochę grzybów. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i składamy tak, by przeciwległe rogi spotkały się nad mięsem, tworząc rodzaj koperty. Sklejamy brzegi i całość smarujemy jajkiem. „Paczuszki” pieczemy w gorącym piekarniku przez 25 minut, jeżeli mięso ma być średnio wysmażone, o 5 minut dłużej, aby było dobrze wysmażone lub krócej – jeśli wolimy krwiste. Podczas gdy steki się pieką, na patelnię wrzucamy resztki grzybowego farszu i wlewamy czerwone wino. Gotujemy wszystko razem, aż jedna trzecia płynu odparuje, a sos zgęstnieje, po czym nakładamy trochę wokół każdej porcji.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.