Polędwica wieprzowa w otoczce z prawdziwków z pieczarkowym sosem, knedlami i pieczonym pomidorem

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Polędwica wieprzowa w otoczce z prawdziwków z pieczarkowym sosem, knedlami i pieczonym pomidorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie polędwicy
0.5 kg polędwicy wieprzowej
Farsz
15 dag piersi z kurczaka
15 dag borowików mrożonych
50 ml śmietany 36%
1 jajko
Sos + rolada z polędwicy
12 dag pieczarek
40 ml Brandy
200 ml demiglas
5 dag masła
10 dag szalotek
Knedle
1 bułka pszenna
250 ml mleka
świeża trybula
350 ml śmietany 36%
2 jaja
Pieczony pomidor
60 dag pomidorów
10 dag ogórków kwaszonych
10 dag wędzonego boczku
10 dag cebuli
8 dag sera raclette

Przygotowanie:

Przygotowanie polędwicy Polędwicę wieprzową oczyścić z błon uformować, doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką i odstawić w chłodne miejsce na około 2h. Przygotowanie farszu Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać jaja, śmietanę i doprawić do smaku. Borowiki przesmażyć z szalotką, a następnie schłodzić. Przesmażone, wystudzone borowiki wymieszać z masą z piersi kurczaka. Polędwicę wieprzową przy pomocy przezroczystej foli zawinąć w farsz borowikowy, a następnie w folię aluminiową. Sos Małe pieczarki przesmażyć na klarowanym maśle, dodać posiekaną szalotkę i brendy, a następnie flambirować aż do wypalenia alkoholu. Do pieczarek dodać ciemny sos mięsny, 36% śmietanę i doprawić do smaku. Knedle Pszenną bułkę (może być czerstwa) pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną trybulą, jajkiem, mlekiem i śmietaną. Przy pomocy przezroczystej folii uformować walec o przekroju około 7 cm, a następnie zawinąć w folię aluminiową. Pieczone pomidory Z górnej części pomidora odciąć plaster i usunąć gniazdo nasienne pomidora. Cebulę, boczek i obranego ze skóry ogórka pokroić w kostkę. Podsmażyć wszystkie składniki i doprawić do smaku. Nafaszerować pomidora farszem, posypać tartym raclettem i przykryć odciętym wcześniej plastrem pomidora. Wstawiamy pomidora do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni C na 10 - 15 min.

powrót

skomentuj przepis

#kskss

19.03.2012 11:08


wrocław

CYTUJ

SUPER PIECZARKI WLASNIE JE RoBIę !!! Ale coś mi się wydaje że w programie dodali do sosu odrobinę wina ?? Dobrze zapamiętałam?
Pozdrawiam Serdecznie !!!!!!

Huncwot

postów: 1

30.11.2011 04:15

CYTUJ

A te knedle to było coś o pieczeniu w kąpieli wodnej tylko nie pamiętam ile stopni i ile czasu??

juruss

postów: 1

29.09.2011 12:47

CYTUJ

jak piec polędwicę a wiec tak 180 C 25 min
a przepis rewelacja

#liboryczka

09.02.2011 21:42


Warszawa

CYTUJ

hmm... mam tylko pytanie, jak piec polędwicę (jak długo i w ilu stopniach, bo nie ma tu nic na ten temat):(

#ewaslopecka

05.01.2011 16:04


Warszawa

CYTUJ

przepis rewelacja doskonały na uroczysty obiadek trzeba tylko mieć serce do gotowania przyznam bałam się że otoczka z piersi będzie się oddzielać od polędwiczek ale super się wszystko trzymało polecam wszystkim którzy gotują i kochają gotować Ewcia.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.