James  Martin

Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duxelle (siekane grzyby podsmażone na maśle z szalotką)

25 g masła niesolonego

1 drobno posiekana szalotka

1 zmiażdżony ząbek czosnku

225 g drobno posiekanych grzybów

duża szczypta siekanej pietruszki

duża szczypta siekanego tymianku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na patelni masło i podsmaż szalotkę i czosnek aż zmiękną, nie rumień ich. Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj zioła i zamieszaj. Dopraw dobrze solą i pieprzem i odstaw na bok. Rozwałkuj ciasto tak mocno, aż da się nim owinąć polędwicę, następnie daj mu odpocząć w lodówce. Przypraw polędwicę solą i pieprzem. Rozgrzej masło na dużej patelni i, gdy zacznie się pienić, zacznij obsmażać polędwicę. Obsmaż krótko dokładnie ze wszystkich stron, żeby zamknąć pory w mięsie. Następnie obtocz w roztartym pieprzu i odstaw do ostygnięcia. Rozsmaruj pasztet na środku płatu ciasta, nałóż nań warstwę duxelle. Na tym połóż polędwicę. Posmaruj brzeg ciasta rozbełtanym jajkiem i sklej je. Odetnij nadmiar ciasta i przełóż powstałą paczuszkę na blachę wysmarowaną masłem. Odstaw blachę do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz przez 20-25 minut aż uzyska piękny złoty kolor. Podawaj z pieczonymi marchewkami i pasternakiem oraz duszoną czerwoną kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.