Malka Kafka

Polędwica w sosie kawowym


Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 9615

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej w kawałku

ziarna kawy

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 ml whisky

czosnek

2 cebule

olej

sól

pieprz

1 kg ziemniaków z ładną skórką

olej

rozmaryn/ majeranek w doniczce

pieprz kolorowy zmielony

 

Przygotowanie:

Polędwicę nakłuj, w nakłucia włóż parę ząbków czosnku pociętych w długie kawałki, obłóż grubo ziarnami kawy i włóż do lodówki na noc. Niecierpliwi mogą zrezygnować z tego etapu. Mięso oczyść z ziaren, zachowując je do dalszego etapu. Obsmaż na gorącym oleju, aby zamknąć włókna, następnie włóż do wylanej olejem brytfanki, obłóż piórkami cebuli i osyp ziarnami kawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Podpiekaj do zrumienienia cały czas podlewając mieszanką rozpuszczonej w wodzie kawy, whisky i soli. Piecz przez ok. 30-40 minut. Umyte dokładnie, ziemniaki w skórce pokrój w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi i obgotuj delikatnie w osolonej wodzie. Kiedy są zmiękczone, odcedź, wlej olej, dodaj posiekanych świeżych ziół i przypraw. Wymieszaj i wyłóż na blachę. Włóż do piekarnika na górną półkę i piecz do uzyskania pięknego złocistego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.