Polędwica jagnięca w sosie grzybowym z ziemniakami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Polędwica jagnięca w sosie grzybowym z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Polędwica jagnięca:

4 polędwice jagnięce po około 200 g

sól i pieprz

tymianek

lawenda

liście brzozy

czarne borówki

jagody jałowca



Sos grzybowy:

2 szklanki kurek lub innych leśnych grzybów

1 ząbek czosnku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szklanka śmietany kremówki



Ziemniaki z koperkiem:

4 łyżki masła

25 podgotowanych młodych ziemniaków

1 łyżka drobno posiekanego koperku

sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ponacinaj tłuszcz na polędwicach co 2 cm pod kątem. Natrzyj tłuszcz solą i pieprzem. Drobno posiekaj tymianek, lawendę, liście brzozy, borówki i jagody jałowca. Wymieszaj przyprawy w misce, natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron i pozostaw je na kilka minut, żeby polędwice przeszły nieco ich aromatem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i ułóż polędwice warstwą tłuszczu do dołu. Nie używaj dodatkowego tłuszczu, bo dość wytopi się z mięsa. Patelnia nie może być zbyt mocno nagrzana, żeby przyprawy się nie spaliły. Obsmaż polędwice przez około 1 min z każdej strony. Obracaj filety, żeby przysmażyły się równomiernie wszystkich stron. Wstaw polędwice do piekarnika i dopiecz przez około 5 do 7 min. Następnie wyjmij je i odstaw, by odpoczęły kilka minut przed pokrojeniem. Odetnij górną część kapeluszy grzybów, odrzucając nóżki i gąbczaste spody. Posiekaj drobno przygotowane w ten sposób grzyby, a następnie obsmaż je na aromatycznym tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek. Po chwili dodaj do grzybów zmiażdżony ząbek czosnku. Przemieszaj zawartość patelni i dopraw solą i pieprzem. Zredukuj soki z grzybów, a następnie wlej na patelnię śmietanę. Ponownie zredukuj sos, aż będzie miał odpowiednią gęstość.

Roztop masło na drugiej patelni. Pokrój podgotowane ziemniaki na połówki i rozłóż na patelni z masłem. Obtocz ziemniaki w tłuszczu i posyp posiekanym koperkiem. Przemieszaj zawartość patelni, a tuż przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Pokrój upieczone polędwiczki na plastry w poprzek włókien. Rozłóż na talerzach porcje ziemniaków z koperkiem i kilka plastrów mięsa. Oblej ziemniaki i mięso dookoła cienką stróżką sosu grzybowego.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”







powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.