Jola Słoma

Pokrzywa z orzeszkami pinii, kremem balsamicznym i serem pleśniowym


Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 4432

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 garści liści pokrzywy

garść orzeszków pini

3 łyżki oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

5 dag sera Lazur

3 łyżki słodkiej śmietanki

ciemny sos balsamiczny

sok z cytryny

sól do smaku

1 opakowanie makaronu ryżowego

1 łyżka oliwy truflowej

kilka truskawek i kilka liści bazylii do dekoracji

 

Przygotowanie:

Liście pokrzywy zalewmy wrzątkiem na kilka minut. W osobnym naczyniu makaron ryżowy zalewamy również na kilka minut wrzątkiem, następnie odcedzamy go i polewamy oliwą truflową. Na patelni z olejem smażymy przez chwilę orzeszki pinii. Dorzucamy odcedzone liście pokrzywy, smażymy przez kilka minut, doprawiając pieprzem ziołowym i solą do smaku. Dodajemy pokruszony ser wymieszany ze słodką śmietanką i mieszamy. Po nałożeniu na talerz z makaronem, polewamy ciemnym kremem balsamicznym. Możemy skropić sokiem z cytryny, aby polepszyć przyswajalność żelaza. Liście pokrzywy możemy zastąpić świeżym szpinakiem. Dodatkowo potrawę możemy udekorować truskawkiami ze świeżą bazylią, które również skrapiamy kremem balsamicznym. Jeśli usmażymy młode liście pokrzywy na głębokim oleju i posypiemy odrobiną soli i np. curry, pieprzem cayenne lub chilli, otrzymamy pyszne chipsy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.