Podwójnie czekoladowa, wykwintna tarta z malinami i jeżynami

Przepis z programu
trudność: łatwe

Podwójnie czekoladowa, wykwintna tarta z malinami i jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na spód:

300 g masła

200 g cukru pudru

550 g mąki pszennej

3x jajka

50 g kakao w proszku

szczypta soli

kilka kropli aromatu śmietankowego



Składniki na nadzienie:

200 ml mleka

60 g cukru

4x tabliczki gorzkiej czekolady ( najlepiej 70% )

2x jajka

500 ml śmietanki kremówki

1x opakowanie malin

1x opakowanie jeżyn





Przygotowanie:

Dużą formę do tarty należy wysmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę, dodać jajka, kakao oraz aromat. Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę do uzyskania kulki ciasta. Nie należy tylko wyrabiać zbyt długo, bo nie będzie za bardzo kruche. Wstawić do lodówki owinięte w folię na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć nim foremkę do tarty. Najlepiej kroić je na plastry i wyklejać jak plasteliną na grubość jaką mamy ochotę uzyskać. Najlepsze jest takie ok. ½ cm.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć spód i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C.



W rondlu doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką i cukrem. Kiedy zawrze, zdjąć z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę. Wymieszać, odczekać chwilę aż masa lekko się ostudzi, wbić 2 x jajka i od razu szybko i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę ostrożnie wylać na podpieczony spód tarty i wsunąć delikatnie do piekarnika nagrzanego teraz do 170 stopni C na kolejne 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć (nadzienie nie będzie twarde. Będzie jak gęsty budyń, który dodatkowo stężeje po ostygnięciu) i udekorować malinami i jeżynami. Mogą być również pyszne teraz truskawki. Ja miałem jednak dostęp do malin i jeżyn.



Serwować można jeszcze z gałką lodów waniliowych, ale najlepsza jest właśnie taka schłodzona. Lekko ciągnąca w środku i niezbyt słodka.



Jan Paszkowski

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.