Podwójna zupa-krem z brokułów i pieczonych pomidorów

Przepis z programu Manic Organic (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Podwójna zupa-krem z brokułów i pieczonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem z pomidorów:

8 dużych pomidorów

1 główka czosnku

1 cebula

1 por

60 g pokrojonego w cienkie plastry boczku

4 łyżki oliwy

½ szklanki czerwonego wina

¼ łyżeczki wędzonej węgierskiej papryki w proszku

½ łyżeczki octu balsamicznego

2 szklanki bulionu z kurczaka

⅓ szklanki natki pietruszki

gruba sól morska i pieprz



Krem z brokułów:

2 szalotki

2 główki brokułów

2 łyżki oliwy

2 szklanki bulionu z kurczaka

gruba sól morska i pieprz



Krem z pomidorów:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory przekroić na pół, odciętą stronę posmarować oliwą i położyć je tą stroną na blasze. Odciąć górną część główki czosnku, opryskać oliwą i położyć na blasze. Piec, aż czosnek zmięknie, a skórka na pomidorach przypali się. Odstawić do ostygnięcia.

Cebulę i białą część pora posiekać w kostkę. Boczek pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć do miękkości cebulę i pora. Dodać boczek i wino i zredukować o jedną trzecią. nieustannie mieszając. Dodać paprykę, ocet balsamiczny i doprawić solą i pieprzem. Wlać szklankę ciepłego bulionu i zagotować. W tym czasie zdjąć skórę z pomidorów i usunąć pestki. Obrane pomidory układać na umieszczonym w misce durszlaku, by osączyć je z nadmiaru soku. Sok zachować na wypadek, gdyby zupa była za gęsta. Wycisnąć z łupin czosnek. Pomidory i czosnek dodać do bazy zupy, doprawić, jeśli potrzeba i gotować przez 5 minut. Zupę wlać do malaksera i miksować pulsacyjnie, aż powstanie niejednorodny przecier (blender może przetrzeć ją zbyt mocno). Przetrzeć przez sito i odstawić w ciepłe miejsce.



Krem z brokułów:

Posmarowane oliwą szalotki ułożyć na blasze i piec 10 - 15 minut. Odciąć i pokruszyć różyczki brokułów, opryskać oliwą i potrząsnąć, by równomiernie pokryły się tłuszczem. Upieczone szalotki zdjąć z blachy, wysypać brokuły i piec 10 minut. Szalotki i brokuły umieścić w garnku, nalać tyle bulionu, by ich nie zakryć i zagotować. Gotować 5 minut. Zmiksować w malakserze tak jak zupę z pomidorów, potem przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Obie zupy powinny być tak samo gęste, jeśli trzeba, należy ich gęstość dopasować.



Zupy wlać do ogrzanych dzbanków i obie jednocześnie nalewać na talerz z jego przeciwnych stron, tak aby spotkały się pośrodku talerza.



© Antony John







powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.