Podwieczorek Paula

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Podwieczorek Paula
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Truskawki w syropie z szampanem:

1 kg truskawek, umytych i odszypułkowanych

1 kg cukru żelującego

25 g masła

150 ml szampana

 

Ciastka scones:

400 g mąki chlebowej 750 lub 850

3 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g cukru

75 g masła

2 jaja, ubite

250 ml mleka

 

Dodatkowo:

mąka do podsypywania

roztrzepane jajko do posmarowania

śmietana 30% lub 36% do podania

Przygotowanie:

Truskawki w syropie:
Truskawki i cukier umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Ogrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści w płynie. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ płomień i gotuj na silnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło.

Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, potem wmieszaj szampan.

Rozlej do wysterylizowanych słoików.

Ciastka scones:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż będzie przypominać kruszonkę.

Dodaj ubite jajka i wymieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj mleko, aż utworzy się luźnie ciasto. Mleka nie trzeba wykorzystać całego.

Stolnicę obficie posyp mąką. Wyłóż ciasto i je również obsyp mąką. Rękami złóż ciasto na pół, potem obróć o 90° i ponownie złóż na pół. Powtórz kilka razy, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleić, pokrywaj dłonie mąką, ale staraj się nie wyrabiać go zbyt długo.

Jeszcze raz posyp stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Okrój nożem brzegi, aby prostokąt był foremny.

Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta (najlepiej kolczastym wałkiem, ewentualnie widelcem). Ponacinaj wierzch ciasta na kształt podłużnych ciastek: dwie linie wzdłuż, osiem linii w poprzek – to da 27 ciastek.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15-17 minut, aż wyrośnie i zezłoci się.

Po wyjęciu z piekarnika potnij wzdłuż zaznaczonych linii na ciastka i odstaw do ostygnięcia.

Podawaj z truskawkami w syropie i śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.