Marieta  Marecka

Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4- 5 kawałków podudzia kurczaka

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki zmielonej kolendry

kawałek świeżego imbiru

ok. 200 ml bulionu drobiowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

200 g śliwek suszonych

świeża kolendra do posypania

oliwa z oliwek

olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek również. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę (ok. 5 minut), dodajemy czosnek, przyprawy i smażymy dalej. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Obsmażamy na złoty kolor. Przekładamy cebulę i resztę na kurczaka, podlewamy bulionem i dodajemy przecier. Wrzucamy śliwki i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

POLA1966

postów: 4

31.10.2016 00:03

CYTUJ

Bardzo smaczne aromatyczne udka, myślałam że przez suszone śliwki będą trochę za słodkie, ale wyszły znakomicie i ten pyszny sos , polecam !!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.