Podudzia indyka z glazurą chipotle

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Podudzia indyka z glazurą chipotle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

zalewa:

1 szklanka soli (250 ml)

1 szklanka gorącej wody (250 ml)

1 szklanka melasy (250 ml)

2 cytryny, pokrojone w plasterki

2 cebule, pokrojone na ćwiartki

1 główka czosnku, rozbita

1 duży pęczek rozmarynu

1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)

2 litry zimnej wody

8 podudzi indyka

roztopione masło

sól i pieprz



glazura:

papryczka chipotle zmiksowana z kupnym sosem adobo.



Przygotowanie:

Zalewa: gorącą wodę wlewamy do dużego nie wchodzącego w reakcję pojemnika, wiaderka lub chłodziarki. Rozpuszczamy w niej sól i melasę. Dodajemy cytryny, cebulę, czosnek, rozmaryn i pieprz. Wkładamy podudzia. Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na 6 godzin lub dłużej do lodówki. Mięso wyjmujemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillowanie: przygotowujemy grill. Węgiel układamy tylko z jednej strony. Kiedy temperatura osiągnie 200°C, układamy podudzia z drugiej strony. Smarujemy masłem i zamykamy pokrywę. Obracamy i smarujemy masłem co pół godziny. Pieczemy około 2 godzin lub do kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 °C. Podanie: upieczone podudzia smarujemy glazurą chipotle. Uwaga: możemy użyć grilla gazowego.

powrót

Podobne przepisy

Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.