Gieno Mientkiewicz

Podpłomyk z Kozią Rurą i pomidorami, kozidymek faszerowany pastą jajeczną


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2952

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag mąki pszennej

około 50 ml wody

sól

1/3 Koziej Rury

1 mięsisty pomidor

kwiaty szczypioru

sól, pieprz

Kozidymek faszerowany pastą jajeczną:

2 kozidymki z dziurką w środku

2 jaja na twardo

1 łyżka majonezu

½ pęczka drobnego szczypiorku

1 łyżka masła

sól, pieprz

Banany smażone z czosnkiem:

2 banany

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, wody i soli zagnieść elastyczne ciasto. Wywałkować lub ręcznie uformować koło. Jeśli pieczemy w piekarniku to plastry sera i pomidora można położyć od razu. W przypadku smażenia na suchej patelni, należy jedną stronę dobrze podpiec aż na brązowo. Dopiero po przewróceniu układamy dodatki, solimy, pieprzymy. Na koniec rozrzucamy po wierzchu kwiaty szczypioru. Dopiekamy pod pokrywką do stopienia sera. Podpłomyk piecze się krótko, w zależności od grubości placka.

Przygotowanie koziegodymka:
Serki przekrajać poprzecznie na połówki. Jaja posiekać i utrzeć z majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pastą nadziać otwory w kozidymkach, wyrównać. Smażyć na rozgrzanym maśle obustronnie.

Przygotowanie bananów:
Obrane banany pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zdjąć na moment z ognia, wrzucić czosnek, zeszklić, dodać banany, wymieszać, powrócić na ogień. Oprószyć malutką szczyptą soli, tak jak się soli słodkie ciasta. Oprószyć pieprzem i gałką, mieszać aż banany stracą wyraźną krawędź. Zdjąć i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Awokado z sezamem i sosem sojowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Curry z ciecierzycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.