Gosia  Molska

Podhalańskie gołąbki


Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Podhalańskie gołąbki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 ziemniaków

800 g kapusty

1 jajko

2 cebule

3 łyżki masła

200g bryndzy

2 szklanki śmietany

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko ubić. Ziemniaki utrzeć zmieszać z podsmażoną cebulą i bryndzą. Dodać jajko. Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty. Gołąbki ułożyć na brytfance wyścielonej kilkoma listkami kapusty, podlać wywarem z warzyw, zakryć pozostałymi listkami i dusić w piekarniku ok. 40 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.