Pochrzyn, curry z korzenia lotosu i balsamki ogórkowatej

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Pochrzyn, curry z korzenia lotosu i balsamki ogórkowatej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na curry z balsamką:

2 balsamki, pozbawione pestek i cienko pokrojone

½ łyżki kurkumy + trochę więcej

½ cebuli

½ łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka mielonej chili

½ pomidora

½ filiżanki mleczka kokosowego

sok z połowy limonki lub cytryny



do pochrzynu:

1 duży pochrzyn, obrany i pokrojony w niedużą kostkę

sól

wiórki kokosowe



na curry z lotosu:

225 g korzenia lotosu

2 pomidory

1 zielona chili

25 g szalotek

1 gałązka liści curry

½ łyżeczki kozieradki

½ łyżeczki soli

250 ml mleczka kokosowego

¼ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mielonej chili

25 g masła klarowanego ghee

1 łyżeczka prażonej curry



Przygotowanie:

Balsamkę łączymy z solą i kurkumą. Odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę. Podsmażamy cebulę i gorczycę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy kmin, kurkumę i mieloną chili. Mieszamy. Dodajemy balsamkę i znów mieszamy. Dodajemy pomidora i doprawiamy solą. Dolewamy ¼ filiżanki wody i mleczko kokosowe. Gotujemy, aż balsamka zmięknie. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Garnek stawiamy na dużym ogniu. Wkładamy do niego pochrzyn i doprawiamy solą. Zalewamy wodą i gotujemy pod pokrywką 15-20 minut, aż pochrzyn zmięknie. Odcedzamy i znów stawiamy pochrzyn na ogniu. Nakrywamy i gotujemy 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodajemy wiórki kokosowe. Myjemy korzeń lotosu i kroimy na małe kawałki. Kroimy pomidor, chili i szalotki. W naczyniu łączymy lotos, pomidor, chili, liście curry, kozieradkę, sól, mleczko kokosowe, kurkumę, mieloną chili. Gotujemy 10 minut, aż lotos zmięknie. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy szalotki i zeszklamy. Curry z lotosu przekładamy na patelnię. Dodajemy prażoną curry i gotujemy minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.