Pływające wyspy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.16)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pływające wyspy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 jajek

1 litr mleka

630g cukru

laska wanilii

trochę wody

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Najpierw przygotuj krem waniliowy. Do dużego rondla wlej łyżkę wody, mleko i dodaj szczyptę soli. Przekrój laskę wanilii na pół, wyskrob nasionka i dorzuć do mleka. Całość podgrzej na średnim ogniu. Oddziel białka od żółtek. Białka odstaw na bok, a do żółtek dodaj 200g cukru i wymieszaj mikserem, aż żółtka zbieleją. Do gorącego mleka wlej masę z żółtek i ciągle mieszając podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważaj, aby krem się nie zagotował. Aby sprawdzić czy krem jest dostatecznie gęsty wrzuć do niego kostkę lodu. Jeśli zostanie po niej rowek, znaczy że jest gotowy. Przełóż krem do miski i wymieszaj, żeby lód się roztopił. Wstaw krem do lodówki na ok. 2 godziny. Ubij białka z odrobiną soli na pianę. Następnie dodaj stopniowo 100g cukru i ciągle ubijaj, aż będą sztywne. Do garnka nalej 3/4 wody i postaw na gazie. Weź dużą łyżkę, nabierz piany, uformuj kulkę i zsuń ją do gorącej wody, która nie może wrzeć, bo białka się rozpadną. Gotuj przez 2,5 minuty, następnie obróć i gotuj przez kolejne 2 minuty. Delikatnie wyjmij kule i odsącz na ściereczce. Wyjmij krem z lodówki, ułóż kulki z kremu na przemian z kulami z piany, tak aby na wierzchu była piana i przygotuj karmel. Do rondla wlej 70ml wody i wsyp 330g cukru, postaw na dużym ogniu. Roztop cukier i poczekaj aż zbrązowieje, ale uważaj aby się nie przypalił. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę wody. Polej białka karmelem i poczekaj aż stężeje.

powrót

Podobne przepisy

Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.