Annabel  Langbein

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

10 brzoskwini, wypestkowanych i przekrojonych na pół

litr wody

2 szklanki cukru

skórka z cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków

1 laska wanilii

2 kawałki kory cynamonowej

3-4 gwiazdki anyżu



Do podania:

3 łyżki masła

½ szklanki cukru

¼ szklanki syropu z gotowania brzoskwini

¼ szklanki brandy

½ szklanki naturalnego jogurtu



Przygotowanie:

Z wody, cukru, skórki, wanilii, cynamonu i anyżu zagotować syrop. Dodać połówki brzoskwini. Zwiększyć ogień, żeby całość jak najszybciej się zagotowała a następnie zmniejszyć i gotować 8-10 minut. Brzoskwinie można wykorzystać od razu lub przechowywać zalane gorącym syropem w wysterylizowanych słoikach.

Na dużej ciężkiej patelni rozpuścić masło odrobinę je zrumieniając. Dodać cukier, wymieszać i pozwolić mu się skarmelizować. Dodać brzoskwinie, wlać syrop, chwilę podgrzewać. Wlać brandy, podpalić. Podawać z powstałym sosem i jogurtem.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.