Anna Olson

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Na słodko
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki masła

1 szklanka brązowego cukru

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

4 łyżki brandy

nieco zmielonego cynamonu

brzoskwinie

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wrzucić masło, gdy się roztopi, dosypać brązowy cukier, roztopić razem. Obrać brzoskwinie i pokroić na szesnastki. Odstawić na bok. Do syropu wlać sok z jednej pomarańczy i sok z połowy cytryny, wymieszać. Dolać 4 łyżki brandy. Jeśli alkohol się zapali, sypnąć z dużej wysokości cynamon. Poczekać, aż alkohol zgaśnie. Tuż przed podaniem dodać pokrojone brzoskwinie i gotować przez chwilę, żeby tylko się ogrzały. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.