Anna Olson

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Na słodko
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki masła

1 szklanka brązowego cukru

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

4 łyżki brandy

nieco zmielonego cynamonu

brzoskwinie

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wrzucić masło, gdy się roztopi, dosypać brązowy cukier, roztopić razem. Obrać brzoskwinie i pokroić na szesnastki. Odstawić na bok. Do syropu wlać sok z jednej pomarańczy i sok z połowy cytryny, wymieszać. Dolać 4 łyżki brandy. Jeśli alkohol się zapali, sypnąć z dużej wysokości cynamon. Poczekać, aż alkohol zgaśnie. Tuż przed podaniem dodać pokrojone brzoskwinie i gotować przez chwilę, żeby tylko się ogrzały. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.