Anne Burrell

Płonące banany


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Płonące banany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g masła

½ szklanki cukru trzcinowego

szczypta mielonego cynamonu

2 banany pokrojone na grube plasterki i wymieszane z sokiem z ½ cytryny

½ szklanki ciemnego rumu

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Stop masło na dużej patelni, na małym ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Oprósz cynamonem, a kiedy mieszanina zawrze, dodaj banany. Wymieszaj, zwiększ płomień, zdejmij patelnię z ognia, wlej rum i ostrożnie przechyl patelnię w stronę płomienia, żeby na nią „wskoczył”. Podawaj z lodami i postaraj się nie zjeść wszystkiego sama.

powrót

Podobne przepisy

Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.