Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600g polędwicy wołowej (plastry o grubości 3-4 cm)

250g szalotek

1 gałązka rozmarynu

200ml czerwonego wina

20g masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Szalotki obieramy, myjemy i gotujemy na parze przez 10-12 minut. Na patelni topimy masło, dodajemy szalotki i posypujemy cukrem, karmelizujemy przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie podlewamy winem, doprawiamy do smaku solą, posypujemy odrobiną rozmarynu i gotujemy przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Polędwicę smarujemy oliwą i układamy na dobrze podgrzanej patelni grillowej. Pieczemy z jednej strony przez 5-6 minut, odwracamy i pieczemy przez taki sam czas, zmniejszając po 2 minutach płomień. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i przykryte odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Kroimy w skośne plastry, układamy na półmisek, podlewamy karmelowym sosem, układamy szalotki i posypujemy rozmarynem.

powrót

skomentuj przepis

Mikplaj

postów: 1

23.03.2013 14:53

CYTUJ

Niedziela

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.