Tomasz Jakubiak

Plastry grillowanego boczku z młodą kapustą zasmażaną z kindziukiem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5520

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 kg boczku ze skórą i kością

szklanka jasnego sosu sojowego jasny

1/2 szklanki cukru brązowego

1 szklanka porto

kora cynamonu

3 goździki

łyżka imbiru marynowanego

korzonki kolendry

cebula dymka

1 szt. młodej kapusty

2 łyżki smalcu

20 dag kindziuk

1 pomidor malinowy

2 szklanki warzywnego bulionu

3 liść laurowy

pieprz młotkowany

pęczek kopru ogrodowego

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej sos sojowy, wino. Dodaj cukier brązowy, korę cynamonu, goździki pokrojony marynowany imbir, korzonki kolendry i cebulę dymkę. Marynatę wstaw na ogień i zagotuj. Boczek pokrój w 1 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Do zredukowanej marynaty włóż plastry boczku i gotuj je przez 20 minut.

Kapustę posiekaj. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Kindziuka pokrój na mniejsze kawałki. Szybkowar wysmaruj smalcem. Wrzuć warstwowo kapustę, pomidory i kindziuka. Na wierzch połóż liście laurowe. Wszystko posól. Zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj w szybkowarze przez 10 minut. Do ugotowanej kapusty przed podaniem dodaj posiekany koperek.

Ugotowane plastry boczku przełóż na rozgrzanego grilla. Podawaj z młodą kapustą i plastrami czerwonej cebuli.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.