Plastry grillowanego boczku z młodą kapustą zasmażaną z kindziukiem

Plastry grillowanego boczku z kindziukiem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki:

  • 1 kg boczku ze skórą i kością
  • szklanka jasnego sosu sojowego jasny
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka porto
  • kora cynamonu
  • 3 goździki
  • łyżka imbiru marynowanego
  • korzonki kolendry
  • cebula dymka
  • 1 szt. młodej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 20 dag kindziuk
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 szklanki warzywnego bulionu
  • 3 liść laurowy
  • pieprz młotkowany
  • pęczek kopru ogrodowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka wlej sos sojowy, wino. Dodaj cukier brązowy, korę cynamonu, goździki pokrojony marynowany imbir, korzonki kolendry i cebulę dymkę. Marynatę wstaw na ogień i zagotuj. Boczek pokrój w 1 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Do zredukowanej marynaty włóż plastry boczku i gotuj je przez 20 minut.

Kapustę posiekaj. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Kindziuka pokrój na mniejsze kawałki. Szybkowar wysmaruj smalcem. Wrzuć warstwowo kapustę, pomidory i kindziuka. Na wierzch połóż liście laurowe. Wszystko posól. Zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj w szybkowarze przez 10 minut. Do ugotowanej kapusty przed podaniem dodaj posiekany koperek.

Ugotowane plastry boczku przełóż na rozgrzanego grilla. Podawaj z młodą kapustą i plastrami czerwonej cebuli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA