Plastry bakłażana z nadzieniem serowym

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Plastry bakłażana z nadzieniem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże bakłażany pokrojone w plasterki

1 duża bułka

250 g sera mozzarella

200 g świeżego parmezanu

duży pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

500 g pomidorków czereśniowych

kieliszek białego wina

kilka listków świeżej bazylii

łyżka posiekanego tymianku

starta skórka z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Pokrój bakłażana na długie plastry, posmaruj je oliwą i upiecz w piekarniku. Przygotuj nadzienie. Do miksera wrzuć bułkę, mozzarellę, parmezan, pietruszkę, czosnek i skórkę cytrynową. Zmiel wszystko i zawiń nadzienie w plasterki bakłażana. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i polej sosem z pomidorków czereśniowych. Posyp z wierzchu płatkami parmezanu i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż ser będzie złoty.

powrót

Podobne przepisy

Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki
Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.