Plasterki krokodyla w żółtym curry, mango i tajską bazylią

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Plasterki krokodyla w żółtym curry, mango i tajską bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krokodyl 150 g

pasta curry 2 łyżeczki

mleko kokosowe 150 ml

sos rybny 6 łyżeczek

cukier 3 łyżeczki

mango ½ szt.

tajska bazylia świeża 10 listków

 

 

Żółta Pasta Curry: (Pozostałość przechowywać w lodówce lub zamrozić)

1 łodyga trawy cytrynowej

1-2 żółte chilli, w plasterkach

2 szalotki, w plasterkach

2 cm galangalu

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kminu

1/4 łyżeczki cynamonu

2 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżeczki pasty z krewetek

3/4 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki biały pieprz

2 łyżki brązowy cukier

1 łyżka stołowa sok z limonki

1/4 szklanki mleczka kokosowego może (lub po prostu tyle, aby utrzymać ostrza w ruchu)

Przygotowanie:

Krokodyla kroimy w cienkie plasterki pod kątem.
Mango obieramy, dzielimy na pół, część kroimy w kostkę 1cm x 1cm, resztę kroimy dowolnie i dodajemy do sosu, aby się rozgotowało. Na dwóch łyżkach oleju ryżowego, przesmażamy pastę curry, mango, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut, aby mango się rozgotowało, blenderujemy. Po chwili wrzucamy plasterki krokodyla, kostkę mango i gotujemy ok. 2-3 minut stale mieszając. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili.
Żółte curry podajemy z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.