Plasterki krokodyla w żółtym curry, mango i tajską bazylią

Plasterki krokodyla w żółtym curry, mango i tajską bazylią
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • Żółta Pasta Curry: (Pozostałość przechowywać w lodówce lub zamrozić)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1-2 żółte chilli, w plasterkach
  • 2 szalotki, w plasterkach
  • 2 cm galangalu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki pasty z krewetek
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki biały pieprz
  • 2 łyżki brązowy cukier
  • 1 łyżka stołowa sok z limonki
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego może (lub po prostu tyle, aby utrzymać ostrza w ruchu)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krokodyla kroimy w cienkie plasterki pod kątem.
Mango obieramy, dzielimy na pół, część kroimy w kostkę 1cm x 1cm, resztę kroimy dowolnie i dodajemy do sosu, aby się rozgotowało. Na dwóch łyżkach oleju ryżowego, przesmażamy pastę curry, mango, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut, aby mango się rozgotowało, blenderujemy. Po chwili wrzucamy plasterki krokodyla, kostkę mango i gotujemy ok. 2-3 minut stale mieszając. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili.
Żółte curry podajemy z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA