Placuszki

Placuszki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
3

Przygotowanie:

Składniki:
175 g zwykłej mąki pszennej
175 g mąki chlebowej (typ 750)
14 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
350 ml letniego mleka
150-200 ml ciepłej wody
½ łyżeczki sody oczyszczonej
stopione masło lub olej roślinny do smarowania
masło do podania

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski obie mąki i drożdże. Rozpuszczamy cukier w mleku i wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką, aż powstanie ciasto jak na naleśniki. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie i zacznie opadać. Mieszamy sodę ze 150 ml wody i wlewamy do ciasta. Mieszamy trzepaczką na gładką masę i chwilę ubijamy. Ewentualnie dodajemy nieco wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 20 minut. Rozgrzewamy płytę grillową lub dużą patelnię o grubym dnie. Smarujemy tłuszczem pierścienie do placuszków i kładziemy na płycie. Do każdego z nich wlewamy ciasto do połowy wysokości. Pieczemy 4-5 minut, aż wierzch zacznie się ścinać, odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z masłem, od razu lub przestudzone i ponownie opieczone pod grillem lub w tosterze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA