James  Martin

Placuszki z ziemniaków i kapusty


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Placuszki z ziemniaków i kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków nadających się do pieczenia

125 g kapusty włoskiej

poszatkowanej i zblanszowanej

50 g pancetty pokrojonej w kostkę

sól i pieprz

oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia

garść mąki do obtaczania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nakłuj ziemniaki widelcem. Piecz w piekarniku przez 45-55 minut, aż skórka będę chrupka, a miąższ miękki. Wyjmuj je łyżką do miski i rozgnieć. Dodaj kapustę i pancettę. Dopraw solą i pieprzem. Formuj placuszki na oprószonej mąką desce. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki po obu stronach przez 3-4 minut, aż będą złocistobrązowe. Podawaj ciepłe z pieczonym combrem sarnim.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.