Ainsley Harriot

Placuszki z wołowiną w whiskey i serem pleśniowym


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placuszki z wołowiną w whiskey i serem pleśniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

stek z rostbefu lub polędwicy

2 łyżki amerykańskiej whiskey

proszek musztardowy (ewentualnie mielona gorczyca z odrobiną kurkumy)

2 ząbki czosnku

pokrojone na cieniutkie plasterki

kilka łyżek oliwy do smażenia

kilka kropli tabasco

sos Worcestershire

do smaku

garść pokruszonego sera pleśniowego

chińskie placuszki (mandaryńskie) - można je zastąpić cienkimi naleśnikami

smażonymi „na sucho” na małej patelence

 

 

Przygotowanie:


Mięso pokroić w paski, włożyć do miski, wlać whiskey, dodać proszek musztardowy, odstawić na co najmniej godzinę, żeby mięso się zamarynowało. Na grubą grillową patelnię lub na grill z płytą wlać trochę oliwy, wrzucić mięso, posypać plasterkami czosnku, doprawić tabasco i sosem Worcestershire, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie niemal gotowe, na brzegu grilla podgrzać (ale nie przypiec) placuszki. Na każdy placuszek nałożyć trochę mięsa, parę plasterków czosnku i kilka bryłek sera. Zwinąć w rożek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.