Placuszki z wędzonego łupacza

Przepis z programu Ideał
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placuszki z wędzonego łupacza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Placuszki:

1 kg mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na równej wielkości kawałki

łyżka masła

trochę mleka

450 g wędzonych filetów z łupacza ze skórą (skórę zdejmij i zachowaj)

300 ml zimnego bulionu drobiowego

1 garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

1 łyżka mąki pszennej

1 rozkłócone jajko

garść japońskiej panierki panko

olej roślinny



Sos:

300 ml śmietany kremówki

1 por, pokrojony na cienkie plasterki

garść zielonego groszku, świeżego lub mrożonego

4 jajka

2 łyżki białego octu



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dokładnie odsącz, zawróć do rondla i rozgnieć ze szczodrą gałką masła oraz chlustem mleka. Przechowaj w cieple. Włóż łupacza do małego garnka z zimnym bulionem i podgrzej na średnim ogniu. Gdy bulion lekko zawrze wyjmij rybę (wywar zostaw w garnku) i odłóż na bok, żeby wystygła. Włóż do wywaru skórę łupacza pogotuj na małym ogniu, aż bulion zacznie gęstnieć. W tym czasie podziel mięso łupacza na kawałki i włóż je do dużej miski, usuwając wszelkie pozostałe ości. Dodaj ciepłe purée oraz natkę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystko dłońmi na tyle, by połączyć składniki – nie ugniataj zbyt intensywnie. Podziel masę na 4 porcje, uformuj placuszki i obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Włóż na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało. Przecedź wywar, wlej go z powrotem do rondla i dodaj śmietanę. Zagotuj go na małym ogniu i podgrzewaj ok. 5 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Przechowaj go w cieple. Usmaż placki na oleju roślinnym aż się zrumienią z obu stron. Ugotuj jajka w koszulkach w szerokim garnku z wrzątkiem i octem. Odgrzej sos, dodaj por i groszek.

Osącz jajka na papierowym ręczniku i ułóż po jednym na każdym rybnym placku. Polej je dookoła sosem i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut na risotto z prawdziwków
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Naleśniki z rybą i szpinakiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.