Marieta  Marecka

Placuszki z tuńczyka z suszonymi pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 5067

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 puszka tuńczyka w zalewie

2 suszone pomidory

1/2 papryczki chili

sól

pieprz

1 jajo

3 łyżki mleka

2-3 łyżki płatków owsianych

2 łyżki mąki

szczypior

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki startego parmezanu

1 ząbek czosnku

suszony tymianek

olej do smażenia

ew. do podania mus z awokado

Przygotowanie:

Tuńczyka odciskamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy drobno pokrojone chili, pomidory, czosnek i szczypiorek. Mieszamy dokładnie rozdrabniając tuńczyka widelcem, posypujemy startym parmezanem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Jajo z mlekiem rozkłócamy dokładnie w kubeczku i łączymy z tuńczykiem. Posypujemy mąką i znów dokładnie łączymy widelcem. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Porcjami smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierze. Podajemy gorące np. z musem z awokado.

powrót

Podobne przepisy

Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.