Bill Granger

Placuszki z ricottą i masłem miodowym


Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Placuszki z ricottą i masłem miodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło miodowe

250g masła

2 łyżki miodu

batonik karmelowy

 

 

Przygotowanie:


Masło, batonik i miód zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na plastikową folię, uformować wałeczek i włożyć do lodówki, aby masa stężała. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać ricottę, wlać mleko i zamieszać, niezbyt dokładnie, tak, aby pozostały nie rozbite grudki serka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i zamieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do miski z ciastem i wymieszać delikatnie przegarniając łopatką. Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać ciasto (około 2 łyżki na placuszek) i smażyć około 2 minuty z jednej strony, przewrócić i smażyć około minuty z drugiej. Przełożyć na talerz, na każdym placuszku układać plasterek masła miodowego i kilka przekrojonych truskawek.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rozgrzewająca kasza gryczana
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.