Placuszki z ricottą i cynamonem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Placuszki z ricottą i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



2 jajka

250 g sera ricotta

125 ml mleka

szczypta soli

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Do podania: owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody), miód, cukier puder zmieszany z cynamonem



Przygotowanie:



1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Ricottę włożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszając. Wsypać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gęstą, gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.

3. W osobnej misce ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać okrągłym ruchem od dołu.

4. Wrzucić na patelnię masło i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Nakładać łyżką porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor, uważając by cynamon się nie spalił.

5. Rozłożyć na talerze i podawać z owocami, polane miodem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.



powrót

Podobne przepisy

Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.