Bill Granger

Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado


Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Placuszki

kilka kolb kukurydzy

garść liści kolendry

czerwona cebula

filiżanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

dwa jajka

szczypta soli i pieprzu



Salsa

dojrzałe awokado

garść liści kolendry

pomidory

sok z limonki

sos tabasco

sól

dymka

rokietta lub świeży szpinak



Przygotowanie

Placuszki

Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę—powinny być wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren. Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut. Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.



Salsa

Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry i sokiem z limonki i tabasco. Posolić i dodać pokrojoną dymkę.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Curry z ciecierzycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.