Placuszki z kukurydzą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Placuszki z kukurydzą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

1 mała, posiekana cebula

1 łyżka posiekanych łodyg kolendry

2 anchois

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 filiżanka ziaren kukurydzy

1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka

1 starta, odciśnięta cukinia

1 filiżanka fasoli z puszki

pół filiżanki posiekanych liści mięty

pół łyżki soli

pół filiżanki mąki ryżowej albo z ciecierzycy

1 limetka



Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i łodygi kolendry. Dodać anchois i czosnek. Smażyć przez chwilę, a potem wrzucić warzywa. Zamieszać i zdjąć z ognia.

Fasolę rozdrobnić blenderem. Wymieszać ze smażonymi warzywami, dodać sól i miętę. Powoli wsypywać mąkę, robiąc zwarte ciasto.

Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Uformować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczyć i smażyć na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Placki z jabłkami i rodzynkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki paratha
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.