Jennifer  Paterson

Placuszki z kraba, kukurydzy i kolendry


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placuszki z kraba, kukurydzy i kolendry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

85 g mięsa kraba

6 kolb kukurydzy

1 średnia cebula

2 łyżki posiekanej natki kolendry

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

2 ząbki czosnku

3 jajka

40 g mąki

sól i pieprz

olej roślinny

np. arachidowy

limonka

 

 

Przygotowanie:


Czosnek obrać. Cebulę obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Ostrym nożem skroić ziarna kukurydzy z kolb i wrzucić do miski. Dodać mięso kraba, zmiażdżony czosnek, cebulę, obie kolendry, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ubić lekko jajka, dodać do masy i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i dobrze wymieszać. Przykryć miskę i odstawić do lodówki na pół dnia. Rozgrzać olej na patelni. Jeszcze raz przemieszać masę i formować placuszki o średnicy 5 cm lub kłaść porcje łyżką na patelnię. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, osączyć na ręczniku papierowym i trzymać w cieple aż wszystkie placuszki będą gotowe. Podawać skropione sokiem z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.