Marieta  Marecka

Placuszki z kaszy jaglanej z szynką i zielonym sosem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 8099

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżka szczypiorku

1 łyżka naci pietruszki

4 łyżki groszku

2 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu

1 jajo

100 ml mleka

6 łyżek mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

szynka parmeńska lub serrano do podania

sól

pieprz

sos:

1 awokado

4 łyżki groszku

garść rukoli

sól

pieprz świeżo mielony

sok z połowy małej cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

ok. 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek

garść świeżych ziół

Przygotowanie:

Składniki sosu miksujemy w malakserze i odstawiamy do schłodzenia.
Ugotowaną kaszę mieszamy z groszkiem, parmezanem, poszatkowanym szczypiorkiem i natką. Osobno łączymy jajo z mlekiem, dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy rózgą lub łyżką. Wlewamy do kaszy, łączymy i smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z zimnym dipem.

powrót

Podobne przepisy

Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.