Delia  Smith

Placuszki z fasoli black-eye


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placuszki z fasoli black-eye
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag fasoli black-eye

10 dag zielonej soczewicy

liść laurowy

gałązki świeżego tymianku

1 duża marchewka

1 średnia czerwona cebula

1 mała czerwona papryka

1 zielone chilli

1 ząbek czosnku

1 łyżka stołowa oleju do smażenia

¼ łyżeczki mace

czyli mielonej otoczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka posiekanego

świeżego tymianku

1 łyżka stołowa pasty z suszonych na słońcu pomidorów

mąka razowa lub bułka tarta

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zalewamy fasolkę zimną wodą i odstawiamy na noc. Jeśli o tym zapomnimy – musimy zalaną wodą fasolę doprowadzić do wrzenia, pogotować 10 minut, zgasić ocień i zostawić na dwie godziny.
Namoczoną fasolę wrzucamy wraz z soczewicą i przyprawami do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 45 minut. Miękką fasolkę rozgniatamy widelcem lub elektrycznym mikserem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojone: marchewkę, cebulę i paprykę, pozbawione pestek i posiekane chilli, oraz posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy 6-7 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Dodajemy do rozgniecionej soczewicy i fasoli, wrzucamy przyprawy oraz pastę pomidorową, porządnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy, a gdy masa przestygnie na tyle, by można jej było dotknąć – formujemy z niej placuszki, które panierujemy w razowej mące, albo w rozbełtanym jajku i tartej bułce, a następnie smażymy po 3 minuty na każdej stronie. Podajemy z marmoladą z cebuli i imbiru.(patrz:odzielny przepis)

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.