Agnieszka Kręglicka

Placuszki z cukinii i sera feta


Przepis z programu Para w kuchni odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Placuszki z cukinii i sera feta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cukinii

100g ser feta

pęczek koperku

150g bułki tartej lub kaszy manny

sól

pieprz

mąka

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę. Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pasta z młodego Jaśka
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

freciczka

postów: 5

16.09.2011 20:06

CYTUJ

Placuszki bardzo smaczne! zamiast koperku, którego nie cierpię dodałam suszone oregano. Podałam z sałatką z pomidorów, z bazylią, oliwą czosnkową i octem balsamicznym.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.