Gieno Mientkiewicz

Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2453

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka kiści kwiatów akacji

kilka szczytów pokrzywy białej z kwiatami

kiść bzu lilaka

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mleka

5 dag sera bursztyn

olej do smażenia

 

 

Sos serowo-powidalny z syfonu

10 dag koziego sera

1 łyżka powideł śliwkowych

2-3 łyżki śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Przygotowanie
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Ryż z mlekiem kokosowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.