Placuszki rybne

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Placuszki rybne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg ziemniaków

1 duży filet z rdzawca

ok. 100 g masła

garść posiekanych kaparów

garść ziarenek czarnego pieprzu

3 liście laurowe

natka pietruszki

zachować łodygi

4 łyżki białego wina

2 łyżki octu

mąka

bułka tarta

1 jajko

roztrzepane

ćwiartka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować, następnie wodę z ziemniaków przelać na patelnię. Dodać ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe, łodygi natki pietruszki, białe wino i ocet. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, które następnie należy włożyć do wywaru i gotować przez parę minut. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i następnie wszystko rozgnieść. Dorzucić natkę pietruszki i posiekane kapary. Następnie dodać kawałki ryby i wszystko delikatnie wymieszać. Z tak powstałej masy uformować placuszki, które należy obtoczyć w mące, potem w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Placuszki smażyć na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Podawać z dressingiem z oliwy i chilli oraz ćwiartką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.