Nigel Slater

Placuszki marchewkowe z kolendrą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placuszki marchewkowe z kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 marchewek

przyciętych i wyszorowanych

3-4 dymki

posiekane

spora garść świeżej natki kolendry

posiekanej i więcej do podania

2 duże wiejskie jajka

roztrzepane

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 garść świeżo startego parmezanu

¼ szklanki śmietany kremówki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Zetrzyj marchewkę w malakserze i włóż do miski razem z dymkami i taką ilością kolendry, jaka Ci odpowiada. Dodaj jajka i mąkę, żeby składniki się połączyły, a następnie parmezan, który stopi się przy smażeniu i spoi placki. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Sprawdź przed samym smażeniem, czy mieszanina dobrze się skleja – może trzeba dodać jeszcze trochę jajka albo mąki. Rozgrzej dużą patelnię, wlej nieco oliwy i formuj płaskie placki, żeby szybko się smażyły. Smaż je po 4-6 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętaj o złotej zasadzie: nie odwracaj placków za wcześnie, niech się porządnie zrumienią. Podawaj je od razu, posypane siekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.