Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placuszki:

125 g mąki gryczanej

125 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

3 lekko ubite jajka

500 ml mleka lub maślanki

2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego roślinnego

2 łyżki klarowanego masła do smażenia



Przygotowanie:

Przesiać mąkę z solą. Wydrążyć studzienkę, wbić do niej jajka, następnie wlać mleko i olej. Zmieszać płyny i stopniowo podgarniać mąkę do uzyskania rzadkiego ciasta (w razie potrzeby rozrzedzić wodą). Zakryć i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Przed smażeniem dodać wody, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany.



Rozgrzać patelnię do naleśników i wysmarować klarowanym masłem. Nałożyć łyżkę ciasta i potrząsnąć patelnią, żeby powstał cienki placek. Smażyć do chwili, w której brzegi będą chrupiące i lekko podwinięte, a spód złocisty, ok. 3 minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 2 minuty. Placuszki układać jeden na drugim, żeby nie stygły.



Pomidory:

2 łyżki masła

4 średnie pomidory przekrojone w połowie wysokości

garść posiekanego świeżego tymianku

sól i pieprz

125 ml śmietany



Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni. Ułożyć pomidory, przekrojoną stroną w dół. Ponakłuwać skórkę na wierzchu, żeby nie pękła. Smażyć 10 minut. Przewrócić i smażyć 5 minut, posypując tymiankiem. Posolić i popieprzyć. Wlać śmietanę i zredukować do konsystencji gęstego sosu, przez ok. 5 minut.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

11.05.2013 13:43

CYTUJ

Oh, Laura! Wspaniałe!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.