Gary  Rhodes

Placuszki dyniowe


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Placuszki dyniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placuszki:

225 g dyni karaibskiej lub piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki, ugotowanej i zmiksowanej na puree

450 g zwykłej mąki pszennej

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 jajko

szczypta soli

350 ml mleka

olej, do smażenia



Słodki krem Curacao:

150 ml tłustej śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka niebieskiego likieru Curacao





Placuszki:

Wymieszać puree z dyni, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Połączyć z jajkiem. Cały czas mieszając powoli, stopniowo, wlewać mleko tak, aby powstało gęste i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu niewielką ilość oleju. Nałożyć 3-4 łyżki masy. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Przekładać w ciepłe miejsce na czas smażenia pozostałego ciasta.



Słodki krem Curacao: śmietanę ubić z cukrem i Curacao. Nakładać po łyżce na placuszek i podawać.



© Gary Rhodes





powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Sałata z dynią i ricottą
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone risotto z dynią i szałwią
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.